1930-talet


Soundtrack: Bing Crosby - I'm through with love


Kristider

 

År 1929 inträffade en enorm börskrasch i USA som sedan skulle följas av en djup lågkonjunktur och en ekonomisk depression i hela världen. Detta fick naturligtvis stora konsekvenser i samhället, som exempelvis hög arbetslöshet. Men det började också uppstå fascistiska och nazistiska partier som växte alltmer och livnärde sig på det allmänna missnöjet och depressionen.

 

Nostalgi och romantisering

 

Idealfiguren var precis som tidigare, lång och slank. Skillnaden från 1920-talet var att man nu inte endast skulle framhäva de smala benen, utan framhäva hela den kvinnliga silhuetten med markerad midja osv. På tjugotalet var den revolutionerande pojkflickan som var modern, men nu tog man ett steg bakåt i utvecklingen och började försköna och romantisera hur saker var i början av 1900-talet. Detta kan tänkas bero på att man med både ett världskrig och en ekonomisk kris i färskt minne, längtade tillbaka till hur saker var innan kriget.

(Bildkällor: 1 och 2)


Det anspråkslösa modet

 

Nostalgin kan man även finna inom kvinnomodet på trettiotalet. Kjolarna och klänningarna blev återigen längre, modet blev mer romantiskt och feminint igen. Man kan även finna tendenser att lyfta husmodersrollen, allra mest inom de fascistiska och nazistiska diktaturerna, och detta fick också uttryck genom kläder. En trettiotalskvinna skulle vara anspråkslöst klädd, allra helst i neutrala färger, långa figurnära klänningar, låga skor, sparsam makeup osv. Det ansågs även vara dålig smak att se rik ut, med tanke på det ekonomiska läget.


(Bildkällor: 1 och 2)


Verklighetsflykt

 

Modet på trettiotalet var inte enbart anspråkslöst, utan kunde också vara fantasifullt och uttrycka en längtan till något annat. Å ena sidan skulle kvinnan vara konservativt och neutralt klädd, å andra sidan kom galna modeinfluenser från t.ex. Elsa Schiaparelli. Det går inte att skriva om kvinnomodet på 30-talet utan att nämna denna fantastiskt galna kvinna. Hon hade samarbeten med sin gode vän och konstnären Salvador Dali och influerades mycket av den surrealistiska konsten i hennes design. Bland annat designade hon en hatt i form av en uppochnervänd klacksko, en klänning med rivna trasor som dekoration och vantar med lösnaglar på.

 


(Bildkällor)


Hollywoodglamour

 

På 30-talet började alltfler filmer tillverkas och Hollywood fick bli filmens Mekka. Genom en stor tillväxt på modemagasin och andra medier spreds nya ideal och man fick på allvar utländska kändisar som förebilder. I Sverige hade vi vår superstjärna Greta Garbo som modeförebild, men de flesta hade även hört talas om Jean Harlow och Marlene Dietrich. Tidningarna började även skriva om skönhetsprodukter som smink, parfymer, krämer osv. som plötsligt blev ett måste för varje kvinna, även de med sämre ekonomi. Något annat nytt i modevärlden var fotomodellerna, som skulle representera den vanliga kvinnan, och på så vis skulle man nå ut till så många kvinnor som möjligt.

(Bildkällor: 1 och 2)

 

Mot ett andra världskrig

 

1930-talet slutar med att Tyskland och går in i Polen, andra världskriget är i full gång. På ena sidan står de fascistiska länderna Tyskland, Italien och Japan, och på andra sidan står de antifascistiska länderna Storbritannien, Frankrike, Polen, Sovjetunionen (som dock från början skrev på en non- aggresionspakt med Tyskland) och i slutet även USA.


Källor:

Vintage, en stilguide till vintagemode, Marie Birde, Bonnier fakta, 2009

Modets historia under 1900-talet, Gertrud Lehnert, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000

Modeboken 1900-2000, Lotta Lewenhaupt, Bokförlaget Prisma, 2001

Ylva:

Det här blev ju jätte bra! Älskar såna här bra och ordentliga sammanfattningar när allt kommer i ordning och bara är fint och lätt!

Blir det här ditt redovisnings sätt då? För du skulle väl gjort en bok annars?

Marina:

Hej,
detta är inte en kommentar för publicering.
Jag vill bara fråga vilken mall du använder i din snygga blogg? Jag skulle gärna ha en likadan!
Mvh
M.

Svar: Hej Marina! Tack för komplimangen :) Jag använder mig av en mall som heter Fashion Spot. Mvh Maja
Från förkläde till stringtrosa

Kommentera inlägget här: