1970-talet

Soundtrack: David Bowie - Heroes


Motvågen

 

På sextiotalet levde man i nuet och utnyttjade alla moderna ting till fullo. Det verkade som om allt var möjligt (människan kunde ju till och med åka till månen), och att det skulle fortsätta för alltid. På sjuttiotalet insåg man att det var tvunget att finnas en gräns för exempelvis energiresurser och droganvändning. Därför kallas ibland sjuttiotalet för sextiotalets baksmälla. Då kom man tillbaka i verkligheten och försökte reparera det som var gjort. Starka politiska diskussioner växte fram om allt möjligt: feminism, miljöpolitik, sociala reformer osv.

 

(Bildkälla)


Mode och politik

 

Politiken kom även att influera klädmodet en hel del vid denna perioden. Många upptäckte nämligen att kläder var ett värdefullt verktyg för att uttrycka sina åsikter på. Kvinnorörelserna brände sina Bh:ar och klädde sig i kostym, de amerikanska fredsdemonstranterna bar militärjackor och kommunisterna bar arbetarkläder. Alla människor hade en åsikt, och därför hade även alla människor en stil att följa. Detta insåg även de stora designermärkena, och började därför använda detta i sina kollektioner.

 

(bildkälla)

 

Textilkris

 

Under sjuttiotalet insåg många klädtillverkare att det var mycket billigare att producera sina kläder i asiatiska utvecklingsländer, och sedan sälja dem i sina egna länder. I Sverige hade vi tidigare stora klädföretag som t.ex. Algots som länge hade tillverkat och sålt sina kläder runt om i landet, men som nu fick lägga ner. Detta pressade ner priserna på kläder och gjorde dem lättare att få tag på och kunde bytas ut mycket oftare. Det ledde sin tur till att fler sorters klädesplagg och stilar blev populära och folk kunde lättare skapa en personlig stil.

(Bildkällor: 1 och 2)

 

Nostalgi och folklore

 

Som så många gånger tidigare i modets historia tenderar människor att romantisera och bli nostalgiska över dåtiden, när man är missnöjd med tillvaron. De flesta trenderna vid den här tiden var anti-mode, som var emot materialismen och massproduktionen. Under 70-talet blev därför bonderomantik och ”back to nature” högsta mode. Broderade blusar, mockavästar och blommiga långklänningar blev basplagg i de flesta kvinnors garderober. Secondhand- kläder blev också populärt, då det var ett utmärkt sätt att gå emot strömmen, och dessutom var det miljövänligt.

 

Många hippies reste till Asien för att uppleva kulturen, andligheten och drogerna. När exempelvis The Beatles återvände hem med orientaliska kläder och tyger blev stilen mycket populär. Detta resulterade i att man kunde se kimonos, afghanpälsar och haremsbyxor på catwalken i Paris och London. Även inhemska folkdräkter och andra etniska stilar blev trendiga.

(Bildkällor: 1 och 2)

 

Jeansen

 

Det mest burna plagget under 1970-talet var helt klart jeansen. De kom egentligen på femtiotalet, då de bars av de unga rockkillarna med backslick och en luckystrike i mungipan, men det var egentligen inte förrän på sjuttiotalet som de fick sitt stora genombrott. De var prisvärda, praktiska och passade till allt. Det var också nu som kvinnorna för första gången på allvar började bära jeans. Den typiska modellen för den här tiden var Lee-jeans som var höga i midjan och ordentligt utsvängda nertill, allra helst skulle det gå att förvara alkohol där.

(Bildkällor: 1 och 2)


Disco och kitsch

 

En annan typisk stil för den här tiden är disco-glamour och kitsch. Ursprungligen kom kulturen från gaybarerna i USA, som hyllade trettiotalets glamourösa filmstjärnor. Trenden spred sig sedan och blandades upp med andra stilar: ABBA, glitter och glansiga material blandades med jeans och tunikor.

 

(Bildkälla)


Punken och Vivienne Westwood

 

I slutet av decenniet uppkom ett nytt anti-mode som skulle hålla i sig även in på 80-talet. Vivienne Westwood och hennes man öppnade en affär i London där de sålde kläder till bland annat punkbandet Sex Pistols. Kläderna gick oftast i svart och stilen gick ut på att de skulle se ut som om man levde på gatan. Man rev sönder tyger, satte ihop dem med säkerhetsnålar och kletade in produkter i håret tills det såg ut som om man hade doppat det i en vattenpöl. Syftet var att man skulle vara emot modebranschen och massproduktion, men resultatet blev att man startade en trend och ett nytt mode.

 

(Bildkälla)

 

Källor:

Vintage, en stilguide till vintagemode, Marie Birde, Bonnier fakta, 2009

Modets historia under 1900-talet, Gertrud Lehnert, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000

Modeboken 1900-2000, Lotta Lewenhaupt, Bokförlaget Prisma, 2001

Perspektiv på historien A, Hans & Örjan Nordström, Gleerups utbildning AB, 2001 span>

 

Kommentera inlägget här: