1990-talet

Soundtrack: Spice Girls - Wannabe

(Valde att ta med videon också, gav så mycket nostalgikänslor).


Globalisering och IT

 

I början av nittiotalet inleddes den ”digitala revolutionen” med internet, satelliter osv. i västvärlden, som ledde till en stor ekonomisk tillväxt. Globaliseringen som varit tidigare med TV:n, radion osv. fullständigt exploderade när Bill Gates och Microsoft tog över världen. I slutet av nittiotalet kom även mobiltelefonen, som skulle trollbinda en hel generation. Aldrig hade resten av världen känts så nära.

 

Logomania och märken

 

På åttiotalet var det viktigt att man skulle bära rätt märke på kläderna, vilket modehusen lyckades med mycket tack vare livsstilsreklamen. Detta fortsatte även in på 90-talet, då det blev mode att tydligt bära varumärkets logotyp på sina kläder. Detta skulle delvis kunna bero på konkurrensen från kedjor som t.ex. HM och Zara som sålde kläder som liknade de dyra märkena, men som var betydligt billigare. Varför bära en helt vanlig tröja för det tiodubbla priset? Jo, det är ju bara värt det om folk ser varifrån den kommer. Detta kunde exempelvis vara en Adidasjacka eller läderväska med Louis Vuitton-mönster.

(Bildkällor: 1 och 2)


Minimalism

 

Nittiotalet kännetecknas även för sin minimalism, även om trenderna ständigt skiftade. Precis som många andra årtionden så slår modet tillbaka, och 90-talet var inget undantag. Åttiotalets färgstarka mode med axelvaddar och tights, fick en motvåg av anspråkslösa kläder i neutrala färger och former. Märket Calvin Klein var ett av de största märkena på nittiotalet, och de representerade på många sätt det minimalistiska modet. Men modet svängde oerhört snabbt, precis som det gör än idag. Olika modehus, tidningar, affärer, kändisar osv. dikterar olika trender, och ibland tycks det ändras från dag till dag.

(Bildkällor: 1 och 2)


Mode för alla åldrar

 

På nittiotalet blev klädmodet demokratisk på ett annat sätt än vad det hade varit tidigare, då det för första gången var allmänt accepterat att även äldre kvinnor klädde sig modernt och ungdomligt. Tidigare hade det varit väldigt stora generationsklyftor mellan mamma och dotter, då både modet och ungdomskulturen förändrats snabbt. Men nu blev relationen mellan mor och dotter mer jämställd och vänskaplig än tidigare, och detta syntes även inom modet.

 

(Bilkällor:1 och 2)


En ny sorts girlpower


1990-talet förknippas av många med ungdomsidoler som Spice Girls, Robyn och Britney Spears. Samtidigt som modet inkluderade äldre kvinnor, så kröp ungdomsåldern ner. Från att ungdomsmodet rörde tjugoåringar på femtiotalet, sänktes nu åldern till att t.om. tioåringar tapetserade väggarna med bilder av sina förebilder och klädde sig därefter. Därför blev modet också en aning barnsligare, med korta linnen (och en skymt av naveln), s.k buffuloskor med hög platå (så att man såg längre och äldre ut), ”tjejiga” färger osv. Dessa unga tjejer hade aldrig hört talas om feminism eller diskriminering, utan tolkade ”girlpower” som att vara stolt över att vara tjej, vilket man visade genom sin klädsel.

(Bildkällor: 1 och 2)


Grunge

 

En motvikt till det något ytliga, glittriga och feminina modet blev grunge. Denna stil var ett anti-mode likt sextiotalets beatnik och gick emot massproduktion och popmusik. Istället skulle man vara emot samhället, lyssna på Nirvana och klä sig som Kurt Cobains fru Courtney Love. Kläderna skulle se smutsiga ut och ge känslan av att man inte bryr sig om vad man har på sig, med lager på lager av flanellskjortor, noppriga koftor, slitna t-shirts och doc Martens kängor.

(Bildkällor: 1 och 2)


Källor

Modets historia under 1900-talet, Gertrud Lehnert, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000

Modeboken 1900-2000, Lotta Lewenhaupt, Bokförlaget Prisma, 2001

Perspektiv på historien A, Hans & Örjan Nordström, Gleerups utbildning AB, 2001

1980-talet

Soundtrack: Madonna - like a virgin


Kalla kriget går mot sitt slut

 

Spänningarna mellan USA och Sovjetunionen började till slut släppa under mitten av 80-talet och en nedrustning inleddes. Sovjet och andra öststater fick stora ekonomiska problem och man började inse att det krävdes en förändring i samhället. 1989 föll berlinmuren, något som oftast får symbolisera kommunismens fall.

 

Dress for success

 

Jämlikhet mellan könen var en fråga som stod högt på agendan under åttiotalet. Under 70-talet hade det protesterats mot orättvisorna, men det var på 80-talet som det började märkas skillnad på allvar, bland annat byggdes barnomsorgen ut i Sverige, så att kvinnorna kunde arbeta medan barnen var små. Denna nya politik syntes också tydligt inom klädbranschen, då en ny typ av idealkvinna växte fram: karriärkvinnan. Denna kvinna bar en tajt pennkjol, en stor kavaj med axelvaddar och stora glasögon. I allmänhet lektes det mycket med vad som är kvinnligt respektive manligt. Männen fick en kjol av Jean Paul Gaultier, och kvinnorna en formlös blazer med matchande kostymbyxor av Georgio Armani.

(Bildkällor: 1 och 2)

 

Självförverkligande

 

Till skillnad från sjuttiotalet när man förespråkade solidaritet med sina medmänniskor och rättvisa i världen, så var 80-talet betydligt mer individfokuserat. Det var inte längre modernt att bära secondhand och bo i kollektiv, utan nu skulle man istället förverkliga sig själv genom att skaffa ett toppjobb och köpa fina prylar. Detta var också möjligt, p.g.a. att det gamla klassamhället var borta, vilket gjorde att vem som helst kunde lyckas i livet: kvinna eller man, rik eller fattig. Detta skapade i sin tur ett ambitiösare samhälle, där alla skulle lyckas. Den perfekta kvinnan skulle vara bra på allt: i förhållandet, som mamma, på jobbet och hon skulle ha en vältränad kropp.

(Bildkällor: 1 och 2)

 

Amerikanskt fritidsmode

 

Det nya skönhetsidealet startade en våg av fitness- videofilmer och nya träningsformer. Detta smittade också av sig på modet, då gympabodyn blev populär till vardags och fest, antingen till hög kjol eller endast en kavaj i oversize för den som vågade. Denna nya trend att bära kläder som är praktiska och kan bäras vid alla tillfällen kom främst från USA. Förutom bodyn slog tygskorna, benvärmarna pannbandet och collegetröjan igenom. Även idag är det s.k fritidsmodet signifikativt för det amerikanska modet.

(Bildkällor: 1 och 2)


Japansk mode

 

När den s.k järnridån mellan de västliga marknadsekonomierna och de östliga kommunistiska staterna började luckras upp, spreds även kultur och mode över gränserna. Tidigare hade de europeiska märkena inspirerats av det asiatiska klädmodet, men det var inte förrän nu t.ex. de japanska märkena slog igenom med sina egna kollektioner och blev allmänt accepterade som designers. De två kändaste japanska märkena på åttiotalet var Rei Kawakubo och Yohji Yamamoto. Dessa två modehus skakade om de franska couture-designerna med sina okonventionella tillskärningsmetoder och kläder som var allt annat än bärbara.

(Bildkällor: 1 och 2)


MTV och kändisar

 

På 1980-talet blev märket på kläderna oerhört viktigt, ibland viktigare är hur kläderna såg ut. Detta hade mycket att göra med vikten av status och att man skulle visa att man hade lyckats. Kända märken som exempelvis Ralph Lauren insåg detta och gjorde sitt märke till en livsstil. Man började sälja möbler, hygienartiklar och handdukar och skapade en viss typ av stil. Förutom att bära rätt märke på kläderna skulle man även hitta inspiration bland kändisar och supermodeller, som representerade de olika stilarna. Dessa var t.ex. Madonna, supermodellen Claudia Schiffer eller karaktärer i tv-programmet Dallas. Kändisskapet fick även mycket hjälp av massmedia, som tycktes växa i all evighet. Nu kom exempelvis en ny tv-kanal: MTV, där ungdomarna kunde uppdateras om sina favoritkändisar dygnet runt.

(Bildkällor: 1 och 2)

 

Källor:

Vintage, en stilguide till vintagemode, Marie Birde, Bonnier fakta, 2009

Modets historia under 1900-talet, Gertrud Lehnert, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000

Modeboken 1900-2000, Lotta Lewenhaupt, Bokförlaget Prisma, 2001

Perspektiv på historien A, Hans & Örjan Nordström, Gleerups utbildning AB, 2001

yle: normal; font-weight: normal; line-height: 150%;" lang="sv-SE" align="LEFT">När kvinnor fick rättigheter Sverige 1700-2010, Annika Åkerblom, Studentlitteratur, 2009

En moderesa i garderoben

Jag och min syster Ida fick en idé om att det hade varit roligt att klä ut mig och styla mig efter de olika årtiondena, så det är precis vad vi har gjort! Alla kläder, smink och accessoarer har vi grävt fram här hemma, vilket ibland visade sig ganska svårt.