1940-talet

Soundtrack: Glenn Miller - Perfidia

Krigsåren

 

Första delen av 40-talet var en dyster tid där vardagen överskuggades av det pågående kriget. Det var brist på pengar, mat och andra varor, och dessutom levde man med en ständig rädsla för vad som kunde hända. En positiv förändring under kriget var att kvinnorna återigen fick bege sig ut och arbeta medan männen var ute i krig. Kvinnorna kom fick arbeta inom områden som tidigare helt dominerats av män, som t.ex. bilindustrin och elektronteknikindustrin.

 

Återigen funktionalism

 

Eftersom kvinnorna kom ut i arbetslivet ordentligt, var de också tvungna att bära praktiska kläder. Skillnaden från första världskriget var att nu var det inte bara tillåtet att bära byxor, utan det var t.o.m högsta mode! Overaller och arbetsbyxor blev trendigt och man inspirerades av militanta och maskulina accenter. Några exempel på populära plagg var trenchcoaten, chinosen och dräkten (med rejäla axelvaddar). Även om trenden inte riktigt höll i sig efter kriget var det ändå mycket mer accepterat bland vanliga människor.

(Bildkällor: 1 och 2)


Återanvändning

 

En annan effekt som kriget hade på modet var att man blev tvungen att vara mer kreativ för att hitta modelösningar. Även i krigstider ville kvinnorna klä sig väl. P.g.a ransoneringar, brist på tyg och andra varor var det många kvinnor som lärde sig att sy om, laga och dekorera kläderna med allt möjligt. En populär lösning på bristen av strumpbyxor var att man målade på sömmar på benen för att ge intrycket att man bar nylonstrumpor. Andra löste avsaknaden av frisör och hårprodukter genom att sätta en turban på huvudet.

(Bildkällor: 1 och 2)


Tygbrist

 

En annan konsekvens av varubristen var att kjolarna och klänningarna blev kortare och tajtare, i England var det t .o.m lagar på hur mycket tyg som fick gå åt på en kjol. Det kom också nya typer av tyger, som var billigare och enklare att få tag på. Dessa var syntetiska tyger som t.ex. viskos och jersey.

 

(Bildkälla)

 

Efter kriget

 

Under andra hälften av 40-talet förändrades modet igen. Då blev kvinnlighet eftersträvansvärt och timglasfiguren var idealet. Man var trött på krigets begränsningar, raka former och androgyna ideal. Precis som det feminina modet på trettiotalet blev en reaktion till det maskulina tjugotalsmodet, blev slutet på fyrtio och femtiotalet en motpol till krigets praktiska och manliga stil. Glädjen av att kriget var över färgade också modet efteråt. Kläderna blev färggladare, mer fantasifulla och mer feminina. Det började också bildas en ny åldersgrupp som gick på dans i parken och ville ha en egen identitet: ungdomarna.

(Bildkällor: 1 och 2)


The new look

 

1947 lanserade Christian Dior sin första kollektion, vars stil sedan kom att kallas ”the new look”. Trenden var populär ända in på femtiotalet. Kollektionen bestod av vida, vadlånga kjolar som satt stenhårt i midjan, a-linjeformade kappor, och v-ringade jumpers med rundade axlar. Strax efter detta började andra modeskapare producera liknande silhuetter och den nya trenden var ett faktum. Det är ganska naturligt att motreaktionen mot de korta och snäva kjolarna blev veckade och plisserade långa kjolar som krävde underkjolar. För nu rådde det ju inte längre brist på tyger.

'

(Bildkällor: 1 och 2)

 

Källor:

Vintage, en stilguide till vintagemode, Marie Birde, Bonnier fakta, 2009

Modets historia under 1900-talet, Gertrud Lehnert, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000

Modeboken 1900-2000, Lotta Lewenhaupt, Bokförlaget Prisma, 2001

Perspektiv på historien A, Hans & Örjan Nordström, Gleerups utbildning AB, 2001

När kvinnor fick rättigheter Sverige 1700-2010, Annika Åkerblom, Studentlitteratur, 2009

Husmodern från 30-talet

Jag har dammat av och bläddrat igenom två gamla Husmodern-tidningar från 30-talet som jag hittade hemma. Magasinen vänder sig främst till hemmafruar och innehåller allt ifrån reklamannonser för olika sorters korsetter, till reportage med socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Disa Wästberg.

Även om tidningarna har vissa likheter med dagens damtidningar, så finns det ändå oerhörda skillnader. Idag är man mycket mer medveten om att man inte bör skriva alltför mycket om barn, äktenskap och hushållsarbete. Dels skulle det förmodligen sågas av många feminister osv. men dels ser vardagen helt annorlunda ut för kvinnor idag. Det är få kvinnor som skulle ha nytta av att läsa exempelvis artikeln ”Den som inte förut skött hushållet”:I tidningen är kvinnobilden väldigt motstridig, och det märks att nya tider är på väg. Det verkar vara stora generationsskillnader. Annonserna som riktar sig till gifta kvinnor är betydligt mer gammeldags än de reklamer som ska tilltala yngre kvinnor. Familjens moder är hon som intresserar sig för stekpannor och tvättmedel, medan den ogifta dottern läser artiklar om bananer som skönhetsvård (!) och sportartiklar.

En sista betraktelse är alla tusentals annonser efter ensamjungfrur, ett begrepp jag aldrig hört förr. Jag tror att det betyder "ung kvinna som är singel" och arbetet verkar röra sig om att sköta hushållet och barnen. De bästa flickorna verkar vara de som är hela, rena, skötsamma (dvs. inga pojkar på rummet) och hårt arbetande.

Källor:

Nr 14 av Husmodern, Åhlén & Åkerlunds offsettryckeri, Stockholm, 1934

Nr 17 av Husmodern, Åhlén & Åkerlunds offsettryckeri, Stockholm, 1936

1930-talet


Soundtrack: Bing Crosby - I'm through with love


Kristider

 

År 1929 inträffade en enorm börskrasch i USA som sedan skulle följas av en djup lågkonjunktur och en ekonomisk depression i hela världen. Detta fick naturligtvis stora konsekvenser i samhället, som exempelvis hög arbetslöshet. Men det började också uppstå fascistiska och nazistiska partier som växte alltmer och livnärde sig på det allmänna missnöjet och depressionen.

 

Nostalgi och romantisering

 

Idealfiguren var precis som tidigare, lång och slank. Skillnaden från 1920-talet var att man nu inte endast skulle framhäva de smala benen, utan framhäva hela den kvinnliga silhuetten med markerad midja osv. På tjugotalet var den revolutionerande pojkflickan som var modern, men nu tog man ett steg bakåt i utvecklingen och började försköna och romantisera hur saker var i början av 1900-talet. Detta kan tänkas bero på att man med både ett världskrig och en ekonomisk kris i färskt minne, längtade tillbaka till hur saker var innan kriget.

(Bildkällor: 1 och 2)


Det anspråkslösa modet

 

Nostalgin kan man även finna inom kvinnomodet på trettiotalet. Kjolarna och klänningarna blev återigen längre, modet blev mer romantiskt och feminint igen. Man kan även finna tendenser att lyfta husmodersrollen, allra mest inom de fascistiska och nazistiska diktaturerna, och detta fick också uttryck genom kläder. En trettiotalskvinna skulle vara anspråkslöst klädd, allra helst i neutrala färger, långa figurnära klänningar, låga skor, sparsam makeup osv. Det ansågs även vara dålig smak att se rik ut, med tanke på det ekonomiska läget.


(Bildkällor: 1 och 2)


Verklighetsflykt

 

Modet på trettiotalet var inte enbart anspråkslöst, utan kunde också vara fantasifullt och uttrycka en längtan till något annat. Å ena sidan skulle kvinnan vara konservativt och neutralt klädd, å andra sidan kom galna modeinfluenser från t.ex. Elsa Schiaparelli. Det går inte att skriva om kvinnomodet på 30-talet utan att nämna denna fantastiskt galna kvinna. Hon hade samarbeten med sin gode vän och konstnären Salvador Dali och influerades mycket av den surrealistiska konsten i hennes design. Bland annat designade hon en hatt i form av en uppochnervänd klacksko, en klänning med rivna trasor som dekoration och vantar med lösnaglar på.

 


(Bildkällor)


Hollywoodglamour

 

På 30-talet började alltfler filmer tillverkas och Hollywood fick bli filmens Mekka. Genom en stor tillväxt på modemagasin och andra medier spreds nya ideal och man fick på allvar utländska kändisar som förebilder. I Sverige hade vi vår superstjärna Greta Garbo som modeförebild, men de flesta hade även hört talas om Jean Harlow och Marlene Dietrich. Tidningarna började även skriva om skönhetsprodukter som smink, parfymer, krämer osv. som plötsligt blev ett måste för varje kvinna, även de med sämre ekonomi. Något annat nytt i modevärlden var fotomodellerna, som skulle representera den vanliga kvinnan, och på så vis skulle man nå ut till så många kvinnor som möjligt.

(Bildkällor: 1 och 2)

 

Mot ett andra världskrig

 

1930-talet slutar med att Tyskland och går in i Polen, andra världskriget är i full gång. På ena sidan står de fascistiska länderna Tyskland, Italien och Japan, och på andra sidan står de antifascistiska länderna Storbritannien, Frankrike, Polen, Sovjetunionen (som dock från början skrev på en non- aggresionspakt med Tyskland) och i slutet även USA.


Källor:

Vintage, en stilguide till vintagemode, Marie Birde, Bonnier fakta, 2009

Modets historia under 1900-talet, Gertrud Lehnert, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000

Modeboken 1900-2000, Lotta Lewenhaupt, Bokförlaget Prisma, 2001